Kešu oříšky, které ze stromu ledvinovníku popadají, se zpracovávají způsobem, že se sesbírají a suší na slunci. Toto sušení trvá asi dva až tři dny, než jejich vlhkost klesne přibližně na pouhých deset procent jejich vlhkosti. Kešu oříšky se potom ještě ve skořápkách skladují v místnostech po dobu přibližně dvanácti měsíců. V těchto místnostech, které jsou dobře větrané, se za tuto dobu může odpařit z oříšků ještě tak dvě procenta vlhkosti.
Sušení oříšků kešu
Po odpaření zbývající vlhkosti z oříšků jsou kešu oloupány ve speciálních loupacích strojích, které se používají v malých továrnách. I po tomto oloupání jsou ještě jádra oříšků pokryta tenkou slupkou. Nyní se začínají oříšky opět sušit, a to při teplotě do čtyřiceti stupňů celsia, asi po dobu čtrnácti hodin. Někdy se pro sušení oříšků používá i teplá pára. Vlhkost oříšků po tomto sušení klesne opět o pět procent. Po tomto sušení jsou pak oříšky ještě ručně vyloupány i z této slupky. Kešu jsou pak nakonec ještě dočišťovány velmi ostrým nožem od nečistot.
Význam oříšků kešu pro naše zdraví
Kešu oříšky jsou velice výživné a prospěšné našemu zdraví. Obsahují ve velkém množství:
§ esenciální mastné kyseliny, které si naše tělo neumí vyrobit samo
§ napomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi
§ působí jako prevence kardiovaskulárních onemocnění
§ napomáhají ke správné funkci nervového systému a tvorbě nervových tkání
§ jsou bohaté na minerály, jako jsou:
v mangan- ochrana buněk, budování a udržování kostí, potřebný k výrobě energie, váže volné radikály
v železo– podporuje krvetvorbu
v zinek– správná funkce imunitního systému, podporuje hojení ran, pohlcuje volné radikály
v měď– stavba kostí a lepším využití cukrů
v hořčík– činnost svalů, funkce nervového systému, pomoc při únavě a při ukládání vápníku
v fosfor– struktura zubů, kostí a buněčných membrán